Historia

Jazz Bar avasi ovensa 18.9.1992 klo 19.02.

Alussa Jazz Bar oli pystybaari, jossa jazz soi äänitteiltä. Jo rakennusvaiheessa oli kuitenkin käynnistynyt keskustelu live-musiikin mahdollisuuksista Jazz Barissa. Saksofonisti Markku Rinta-Pollari kiinnostui asiasta ja sai muitakin kollegoitaan, soittajia ja pedagogeja, mukaan ideointiin. Ensimmäiset PA:t, rummut ja basso hankittiin parin viikon sisällä kannukeisari Raimo Väyrysen asiantuntemusta hyödyntäen. Piano ja baarin isännän Sami Salovaaran vanha kitara kuuluivat kalustoon heti alusta alkaen.

Uutta toimintamallia ajettiin sisään muutama kuukausi ja vuoden 1993 alkupuolella alkoi konserttitoiminta. Saman vuoden lopulla Jazz Barista tuli Jazzliiton kiertuebändien konserttipaikka. Yhteistyö Jyväskylän kaupungin musiikkikoulun, nykyisen Suomalaisen konservatorion kanssa alkoi samoihin aikoihin. Oppilaitoksen rock/jazz -opiskelijat suorittivat ensimmäistä kertaa tutkintonsa Jazz Barissa keväällä 1993 – ja tämä malli toimii edelleen.

Kesäterassiluvat heltisivät Baarille kesällä 1993, ja lauantai-iltapäivisin soitantoa siis kuunneltiin myös Jazzin terassilla. Terassin tuotto mahdollisti bänditoiminnan lisäämisen – viulisti Antti Heermann sai kunnian olla Jazz Barin ensimmäinen palkattu muusikko. Jazzin terassin perinteisiin kuuluu näiltä ajoilta asti Puhkupillien vappukonsertti – säässä kuin säässä!

Vuosikymmenen puoliväliin mennessä Jazz Barin lavaa suurennettiin, soittokamoja uusittiin ja asiakkaillekin saatiin lisää tilaa kun 16 neliön Itäsiipi otettiin käyttöön.

Keitä soitti?

Edellä mainitun Heermannin lisäksi alkuvuosien vakiomuusikoita olivat basisti Pekka ”Törtsi” Törmänen, rumpali Osmo ”Oomi” Blomqvist, pianistit Matti Laukkanen ja Petri Toiviainen sekä kitaristit Pekka Nättinen ja Juhani ”Leipä” Syrjälä. Usein lauteilla nähtiin myös kitaristit Tommi Lievemaa, Antti Sunell ja Markus Elgland, pianistit Kari Ikonen ja Samuli Mikkonen, basisti Sami Varvikko ja rumpali Juha ”Skubu” Salonen.

Jazz Bar on kautta aikain halunnut tukea nuorten muusikkojen esiinmarssia. Ensimmäisten joukossa Baarin lavalla ovat kannuksiaan ansainneet mm. kitaristit Esa Onttonen, Heikki Hakkarainen ja Tuomo Dahlblom sekä pianistit Jari Kanninen, Jyrki Alanen ja Antti Kleemola.

Vuonna 1998 aloitettiin tiistaiset Junnujamit, jotka jatkuvat edelleen. Vanhempien luvalla ja heidän kanssaan sovituilla säännöillä, alle 18-vuotiaat muusikonalutkin voivat tiistaisin tulla paitsi soittamaan, myös kuuntelemaan jazzia. Junnujamit on nuorille soittajille kullanarvoinen mahdollisuus saada soittokokemusta yleisön edessä – ja se kyllä kuuluu soittajien kehityksessä.

Ensimmäisen junnu-housebandin kokoonpano oli Joona Toivanen, piano, Tapani Toivanen, basso ja Olavi Louhivuori, rummut. Bändin keski-ikä oli tuolloin 16 vuotta. Junnujamien nuoria lupauksia ja vakiokasvoja ovat mm. Kalevi Louhivuori, trumpetti, Jori Huhtala, basso, Joonas Leppänen ja Matti Impiö, rummut, Maunu Toiviainen, kitara, Janne Halonen, kitara Petri Jaakonaho, basso ja Henri Kauhanen, piano.

Muita mainioita jamimuusikkoja Baarin kokoonpanoissa ovat mm. pianisti Tommi Karhusaari, basistit Tony Elgland ja Tero Tuovinen, rumpalit Jaro Joensuu ja Hannu ”Happi” Leppänen, kitaristi Petri ”Pietu” Lias, puhaltajat Antti Kettunen, Jarkko Hakala, Heikki Summanen

Naisenergiaa Baarin muusikkopiireissä edustaa naistenpäivänä 1996 debyyttikeikkansa soittanut Dick Hawks eli Munahaukat – hehkeät siskot Domina, Doris, Dilda ja Dia Dolorosa sekä Lontooseen muuttanut Daisy. Jonkinlaista yhdennäköisyyttä edellä mainittuihin on havaittavissa silloin tällöin jamien laulusolisteina kuulluissa Johanna Mäessä ja Sari ”Hapsu” Haapasalossa.

Jameja ja konsertteja

Jami-illat ovat siis tiistai (jazz) ja keskiviikko (pop), konsertit yleensä torstaisin, mutta lava ja soittimet ovat käytettävissä muulloinkin – ja monenlaisia kokoonpanoja stagelle on vuosien saatossa sukeutunutkin.

Jazz Bar tunnetaan hyvin myös muualla maan musiikkipiireissä. Kaupungissa keikkailevilla artisteilla on silloin tällöin tapana piipahtaa yllätyskeikalle Jazz Bariin varsinaisen keikkansa jälkeen. Lauteilla ovat vierailleet mm. Samuli Edelmann, Vesa-Matti Loiri, Paula Koivuniemi, Jari Sillanpää, Veeti Kallio, Sami Saari, Marjorie ja monet muut.

Jazz Bar on ollut keskeinen paikka myös paikallisille musiikkifestivaaleille. Yhteistyötä Blues Live -tapahtuman kanssa on tehty jo kahdeksan vuotta. Itseoikeutetusti Jazz Bar on ollut myös yksi vuonna 1996 käynnistyneen Jyväskylä Summer Jazzin klubeista.

Mukana kulttuurielämässä

Jyväskylä Summer Jazzin klubi-iltoja on järjestetty festivaalin alusta lähtien, vuodesta 1996.

Jazz Bar sai Keski-Suomen läänin ensimmäisen ”Vuoden kulttuuriteko” -palkinnon vuonna 1999.

Perinteitä

Jazz Bar viettää syntymäpäiviään asiaankuuluvalla arvokkuudella joka syksy.

Myös Jazz Barin VIP-pikkujoulut ovat vuosittain Kauden Tapaus, johon panostetaan niin juhlavalla pukeutumisella kuin yllätysesiintyjillä. Baarin joulua ovat juhlistaneet mm. Pepe Wilberg, Maarit ja Tuomari Nurmio. Tunnelmallisen debyyttikeikkansa teki samaisessa juhlassa myös paikallinen loistava Piazzolla-bändi ¡Otra Vez!.

Monenlaisia juhlia Jazzissa on vuosien mittaan vietetty, mutta persoonallisimmasta päästä oli varmaankin Poikolaisten vihkiäiset mittavine hääjameineen aprillipäivänä 2000. Tärkeän kysymyksen hääparille esitti Jazzin lavalta ilmavoimien sotilaspastori (joka oli tullut luvanneeksi sulhaselle vihkiä missä vaan). ”Häämarssista” vastasi pianisti Juha Saksa (”Soita Juha jottain ni myö päästään tästä kävelemmään.”), jamien aloitusbändi oli Dixie Harlem ja soittajia jameissa pitkästi toistakymmentä. Juhla kesti toista kellonympärystä…

Aihetta juhlaan

Jazz Bar vietti juhlaviikkoa syyskuun 2002 puolivälissä. 10-vuotisjuhlaäivänä, 18. syyskuuta, julkistettiin ”Jazz Bar kymmenen vuotta” -juhlalevy ja vietettiin uuden, entistä ehomman Jazz Barin avajaisia (lue Jazzrytmit-lehden juhla-aukeama). Juhlaviikon jokaisena iltana oli tarjolla elävää musiikkia ja itseoikeutettuina esiintyjinä olivat juhlalevyn bändit.

3.12.2002 Jazz Barin WWW-sivuille myönnettiin Suomijazz-pytty. Suomijazz.comin mukaan ”Suomijazz-pytyllä palkitaan sivuja, joilla on merkitystä”.

Valtakunnallisilla jazzpäivillä Tampereella 15.11.2003 jaettiin ensimmäisen kerran Varjo-Yrjö -palkinto. Yleisradion Jazzradion huomionosoituksen sai Jazz Bar. Uusi palkinto oli tunnustus henkilölle tai organisaatiolle, joka on edesauttanut suomalaista jazzkulttuuria. Jazz Baria kiitettiin jamiperinteen ylläpitämisestä. Klubi-illat ovat jatkuneet jo vuodesta -92.

Jazz Barista Poppari

Jazz Bar tuli murkkuikään, ja toimintansa aikana se on järjestänyt lähes 3000 keikkaa sekä lukemattoman määrän jameja. Toiminta on palkittu useilla tunnustuksilla. Kasvattavana foorumina Jazz Barilla on ollut merkittävä rooli – onhan baarin lauteilta ponnahtanut lukematon määrä tämän päivän valovoimaisia muusikoita.

Sitten tuli kuitenkin nimenmuutoksen aika. Vanhan Jazz Barin paikallahan toimi pari vuotta Ravintola Poppari. Nyt uuteen osoitteeseen 5 vuotta sitten muuttanu Jazz Bar vaihtaa nimensä Poppariksi, joka paremmin kuvaa sitä musiikkigenreä jota baari on jo pidempään harjoittanut. Sisältö ei varsinaisesti muutu, eikä jazz jää pois, vaan Popparissa on jazzjamit joka tiistai house bandin avaamana. Silloin tällöin torstaisin tullaan kuulemaan kovatasoisia jazzyhtyeitä. Viikonloppuisin kuullaan vauhdikkaampia orkestereita pop-, rock-, funk-, soul- ja blues-saroilta. Taustamusiikkina iltapäivisin kuunnellaan jazzia ja myöhemmin illalla siirrytään pop/rock musiikin helmiin 60-luvulta tähän päivään.

Jamikulttuuri on kukoistanut 15 vuotta ja jatkokin näyttää hyvältä. Popparin lava ja soittimet ovat soittotaitoisille käytössä joka ilta, eli keikkojen jälkeen on mahdollista päästä jammailemaan vierailevien artistien kanssa (edellyttäen että talon laitteisto on saatu lavalle). Tiistaisin on jazzjamit ja keskiviikkoillat on pyhitetty pop/rock -jameille, mikäli ko. iltoina ei ole keikkoja. Popparista löytyy nuotistot sekä pop/jazz real bookit, joten yhteiset biisit on helppo löytää.

Ravintola Poppari hinnoittelee tuotteet asiakasystävällisesti. Häppärihinnat ovat voimassa avauksesta klo 22:een, eikä hinnoittelussa leikitellä tuoppikoolla!

Aukioloajat

Aukioloajat:

Ma-To 19-05

Pe 16-05

La 19-05

Su 23-05

Tai tuntia ennen keikkaa!

Maanantaisin jazzjamit konkareille ja nuoremmille!

Keikattomat illat vapaana jamitteluun.

Liput

Liput ovelta n. tuntia ennen keikan alkua.

Ennakot baarista 2 viikkoa ennen keikkaa.

Ohjelmatoimistokeikkojen ennakot keikkailmoituksen linkistä (esim. Tiketti.fi).

Jazz Jkl -keikkojen ennakot keikkailmoituksen linkistä.

Näyttely